כישורים חברתיים מתארים מגוון רחב של יכולות שהילד זקוק להם כדי לתקשר עם הסביבה שלו. כישורים אלו כוללים יצירת קשר עין, שימוש בטון דיבור ובעוצמת דיבור התואמים את הסיטואציה הקיימת, תשומת לב וזיהוי נכון של מסרים ורגשות של הזולת, ביטוי המווסת את התוקפנות והפעלת מיומנויות לפתרון בעיות חברתיות. כישורים חברתיים הוא מושג המתייחס ליכולת הילד ליצור קשרים בין-אישיים טובים ויעילים עם האחר כבר מגיל צעיר.
הילדים בגן ובבית הספר
תפקוד חברתי תקין, הוא הבסיס לפיתוח של מערכות מתמשכות החיוניות לרווחה הפיזית והנפשית של הילד, מחקר שנערך בקרב ילדים בגילאים שונים, הצביע על שכיחות גבוהה של בעיות בתפקוד החברתי המובילות להשפעות ארוכות טווח של הפרעות בתפקוד, אשר יכולות להשפיע על הסתגלות בבית הספר, בבית ובחברה. התפקוד החברתי כולל הכרה חברתית, כישורים חברתיים ופעולות הדדיות
דרכים לשיפור כישורים חברתיים
אחת הדרכים לשיפור כישרים חברתיים היא להביא את הילדים מגיל צעיר במגע ישיר עם חברים בעיקר אם לוקחים אותם לשחק באופציה של מתקני חצר לילדים כמו: מתקן קפיץ, מגלשות או נדנדות למיניהם, באופן טבעי ועליהם להמתין לתורם כדי לשחק במתקן אשר לא פנוי עבורם ועובדה זו משפרת את הסבלנות שלהם כלפי האחר. בזמן שהם גולשים במגלשות או מתנדנדים בנדנדת ערסל עליהם להתייחס לילד הנוסף שמשחק עמם ולא לפגוע בו אלא לחכות לתור שלהם.
כאשר הם מתחרים עם חברים במתקני הנינג'ה השונים הם לומדים לקבל ברוח טובה את ניצחונם וגם את כישלונם. כאשר הם מנצחים זה מעלה להם את המורל ואת הביטחון העצמי שהם מסוגלים לבצע משימות קשות ולהצליח וזה עשוי לשפר את מצבם גם בלימודים כי הם מבינים שאם מתמידים ומתאמצים יש להם סיכוי גבוה להצליח.
חברים זה שם המשחק
באינטראקציות האלה הם יוצרים תקשורת עם חברים חדשים שאיתם הם באים במגע יום יומי בהגיעם עם הוריהם לפארק כדי לשחק במתקני המשחק השונים. למקומות אלה מגיעים לעיתים גם ילדים נכים בזמן שהם באים איתם במגע הם לומדים לכבד את השונה ולהתייחס אליו בסובלנות. הם ערים לרגישות של הזולת והשונה מהם ולעיתים גם עוזרים לו. בכל שעות המשחק הם יוצרים קשר עין עם הסובב אותם. בזמן שהם משחקים כדי לא להיתקל ולא לפגוע באחר.
במגרשי המשחקים כמו כדורגל וכדור סל קיימים חוקים אשר יש לנהוג בהם ולהתייחס אליהם בכבוד ובהבנה. לכדרר בלי לפגוע באחר לשתף את האחרים במשחק, ליצור קשר עין ותקשורת טובה בין שחקני הקבוצה במטרה לנצח. להשתמש בטון דיבור ובעוצמת דיבור התואמים את הסיטואציה של המשחק. לא לצעוק ולא לקלל במקרה שקיימת תקלה או בעיה במשחק. ואם מפסידים להפסיד בכבוד המטרה היא לשחק בהנאה.
פעילות ספורטיבית היא הדרך הנכונה לשפר כישורים חברתיים אצל הילדים כאשר הם נפגשים עם חברים אחרים כבר בגיל הגן והם לומדים להתייחס בכבוד ולכבד חוקים.
המאמר פורסם באדיבות פורטל ההורות https://parentszone.co.il/